Regulament

Concursul Național de Matematică LuminaMath

Regulament de organizare și desfășurare 2019

LuminaMath este un concurs național de matematică destinat elevilor claselor II-VIII, oferindu-le posibilitatea de a-și verifica cunostințele la nivel național.

Anul acesta organizăm a XXIII-a ediție a concursului LuminaMath. Concursul se va desfășura în doua etape: Etapa Online și Etapa Scrisă.

Concursul nostru își propune atragerea copiilor către științele exacte, creșterea randamentului la matematică, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen și testele de tip grilă, cât și pregătirea acestora în vederea susținerii testelor de tip internațional.

1. Calendar:

30 Septembrie – 31 Octombrie – Înscrieri pe platforma www.luminamath.ro
04-08 Noiembrie Etapa Online a concursului (interval orar 15:00-21:00) *
16 noiembrie Desfășurarea concursului Etapa Scrisă – între orele 10.00-12.00
*Important! Pentru Etapa Online nu se acceptă contestații.

2. Taxa de participare

Nu se percepe taxa de participare.

3. Premii

Se acordă diplomă de participare tuturor elevilor înscrisi la Etapa Online. Diplomele de participare se vor gasi in format .pdf pe conturile aferente adreselor de e-mail cu care s-au înregistrat.

Pentru Etapa Scrisă se vor acorda următoarele premii:
Diplomele de premii se acordă după următorul punctaj:
80-100 puncte – Premiul I
70-79,5 puncte – Premiul II
60-69,5 puncte – Premiul III
50-59,5 puncte – Mențiune

4. Tabăra Națională

Elevul care va ocupa primul loc pe județ, pe fiecare clasă în parte, având un punctaj de minim 80 de puncte, va fi premiat cu o tabără națională care va cuprinde și ore de matematică.

De asemenea, elevii care vor obține un punctaj de minim 80 de puncte și care se vor clasa în primii treizeci de elevi la nivel național vor fi premiați cu o tabără națională.

5. Înregistrare

5.1. Etapa Online:
Înscrierea se va face în perioada 30 Septembrie 31 Octombrie online, pe platforma www.luminamath.ro, completând toate datele cerute în formularul de înregistrare; după înregistrare, sistemul va trimite automat un e-mail de confirmare care va conține datele înscrise pentru userul respectiv. Username-ul va fi adresa de e-mail cu care s-a completat formularul de înscriere, iar parola este aleasă de către utilizator.

Atenție! Sunteți inregistrați cu succes dacă veți primi un e-mail cu titlul Register is ok. La finalul acestui e-mail trebuie să dați click pe Apăsaţi aici pentru a finaliza înregistrarea! și așa veți confirma înregistrarea.

IMPORTANT! Pentru fiecare elev se va folosi o adresă de e-mail unică. Nu pot fi înregistrați doi sau mai mutți elevi cu aceeași adresă de e-mail.

Vă veți putea loga pe site cu adresa de e-mail și parola aleasă și veți putea modifica anumite detalii ale contului dumneavoastră (școala, județul, etc) mai puțin parola și adresa de e-mail.

5.2. Etapa Scrisă:
In această etapă vor merge doar concurenții selectați la Etapa Online, conform criteriilor stabilite. Aceștia se vor prezenta în centrele stabilite de către organizatori și anunțate pe website-ul oficial: www.luminamath.ro. Centrele vor fi anunțate în timp util pe website astfel încât elevii să-și poată programa deplasarea către centrul în care se vor prezenta la Etapa Scrisă.

6. Desfășurarea concursului

Concursul este de tip test grilă alcătuit din 30 de probleme grilă pentru clasele II-IV și 40 de probleme grilă pentru clasele V-VIII, fiecare întrebare având 5 variante de răspuns.

Formatul concursului este același atât pentru Etapa Online cât și pentru Etapa Scrisă.
Elevii vor alege/încercui o singură variantă de răspuns.

7. Acordarea punctajului

Toate problemele ce alcătuiesc un test sunt punctate la fel indiferent de gradul de dificultate pe care îl au.

Formula de calcul a punctajului final este:

Pentru clasele V-VIII:
P = 20(oficiu) + 2 x NRC – 0.5 x NRG
și
Pentru clasele II-IV:
P = 25(oficiu) + 2.5 x NRC – 0.5 x NRG
unde
NRC – numărul de răspunsuri corecte
NRG – numărul de răspunsuri greșite.
Intrebările fără răspuns nu se punctează, dar nici nu se depunctează.

8. Durata concursului

Durata concursului este de 2 ore (120 minute) pentru fiecare etapă în parte cu mențiunea că la Etapa Online, elevii se pot loga în intervalul orar 15:00-21:00.

Exemplu: Daca un elev se va loga la ora 20:30 și va da start competiției, atunci sistemul îl va lăsa să răspundă la întrebări până la ora 22:30 și îl va scoate automat la ora 22:30 (când se vor termina cele 120 minute acordate fiecarui elev)

Având în vedere ca timpul mediu alocat este de 3-4 min / întrebare, participanții sunt sfătuiți să își folosească timpul eficient.

9. Corectarea lucrărilor

9.1. Etapa Online:
Corectarea răspunsurilor se face computerizat, asigurând calcularea imparțială punctajelor și stabilirea clasamentelor.

Calculatorul va afișa, rând pe rând, câte o întrebare pe ecran. In timpul concursului, din momentul în care elevii dau start competiției online, nu vor avea posibilitatea să pună pauză. Dacă doresc să amâne rezolvarea unei probleme, elevii pot apasa butonul “Următor”, iar calculatorul va afișa următoarea întrebare. La finalul testului, dacă mai au timp, elevii pot opta pentru reluarea problemelor nerezolvate, dar aceasta opțiune va fi valabilă o singură dată.

Rezultatele Etapei Online vor fi afișate marti, 12 noiembrie 2019. Se vor califica pentru Etapa Scrisă primii 50 de elevi clasați din fiecare clasă la nivel de județ și care au obținut un punctaj de minim 50 de puncte, iar pentru București primii 50 de elevi clasați din fiecare clasă la nivel de sector și care au obținut un punctaj de minim 50 de puncte.

ATENTIE! Dacă pentru o categorie de clasă ( clasa a II-a, a III-a, etc) dintr-un județ se vor înscrie mai putin de 50 de elevi la Etapa Online, aceștia se vor califica toți in Etapa Scrisă ce se va susține în centrul ales de Inspectoratul Scolar, însa nu vor avea un câștigator al Taberei Naționale. Tabăra Națională se acordă elevului cu cel mai mare punctaj/clasă/județ dacă la categoria respectivă de clasă s-au calificat cel puțin 50 de elevi la Etapa Scrisă.

9.1. Etapa Scrisă:
La această etapă se vor prezenta în centrele de concurs doar elevii calificați în urma Etapei Online.

Cheltuielile legate de transportul elevilor până la centrul de examen nu sunt suportate de către Fundația Lumina Instituții de Invățământ.

Completarea corecta a foii de răspuns face parte din joc. Foile de răspuns trebuie completate cu pixul/creionul, iar incercuirea trebuie să se facă apăsat, astfel încât, calculatorul să poată citi răspunsurile de pe foaie. Calculatorul poate să nu recunoască semnele facute cu alte simboluri (cruciulițe, liniuțe, puncte etc).Foile de răspuns nu trebuie să prezinte pete sau ștersături.

Calculatorul semnalează situațiile în care lucrarea nu a fost realizată individual, concurenții fiind în acest caz eliminați din concurs.

Corectarea răspunsurilor se face computerizat, asigurând calcularea imparțială a punctajelor și stabilirea clasamentelor.

Rezultatele și clasamentele vor fi afișate pe website-ul oficial www.luminamath.ro .
In data de 25 noiembrie 2019 se vor afișa rezultatele parțiale ale elevilor, online, iar in perioada 26-27 noiembrie se pot depune contestații. In data de 29 noiembrie 2019 se va afișa clasamentul final.

10. Baraj

Următoarele reguli de calificare se vor aplica primilor 50 de elevi din fiecare clasă/județ:

10.1. In cazul egalității de puncte între mai multe lucrări, se va califica elevul care a obținut un coeficient mai mare. Coeficientul este format din: numărul total de răspunsuri corecte, numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad foarte înalt de dificultate(F.D), numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate avansată (A.), numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate medie (M.) și numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate ușoară (U.).
Gradele de dificultate ale subiectelor vor fi stabilite după concurs, în funcție de procentajul răspunsurilor corecte pentru fiecare întrebare în parte. Acest algoritm de calcul se va folosi pentru stabilirea gradelor de dificultate pentru toate întrebările. Întrebările la care procentul de răspunsuri corecte va fi cel mai mare vor fi considerate Ușoare, iar cele la care procentul de răspunsuri corecte va fi cel mai mic vor fi considerate Foarte Dificile.

Vor rezulta astfel in urma calculării de către aplicația noastră în funcție de procentul de elevi care au răspuns corect, pentru clasele II-IV: primele 14 întrebări la care au răspuns corect cei mai mulți dintre elevi vor fi considerate U, următoarele 8 întrebări vor fi de dificultate M, următoarele 4 întrebări clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 4 clasate vor fi considerate F.D. Pentru clasele V-VIII vom avea următoarea distribuție în funcție de procentul de elevi care au răspuns corect : primele 14 întrebări la care au răspuns corect cei mai mulți dintre elevi vor fi considerate U, următoarele 12 întrebări vor fi de dificultate M, următoarele 8 întrebări clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 6 clasate vor fi considerate F.D.

10.2. In cazul în care mai mulți elevi au același punctaj și același coeficient de dificultate se vor califica toți indiferent de locul pe care se clasează.

10.3. In cazul in care vor exista elevi care vor avea același punctaj și coeficient de dificultate cu elevul clasat pe locul 50, și aceștia vor fi calificați pentru Etapa Scrisă.

Acest regulament este valabil pentru Concursul National de Matematica LuminaMath 2019. Orice modificări ale prezentului regulament vor fi aduse în timp util la cunoștința școlilor participante.